Mamele de gemeni ar trebui să vorbească mai des între ele

Mamele în general, nu doar cele de gemeni, bineînțeles. Doar nu degeaba există atâtea comunități, platforme, grupuri de Facebook și bloguri dedicate mămicilor. Avem nevoie să ne susținem reciproc, să ne încurajăm și sprijinim unele pe celelalte.

În acest articol însă mă refer strict la mamele de gemeni. Și am realizat asta foarte clar acum câteva zile. Treceam printr-o perioadă nu tocmai bună pe partea de încredere în mine ca mamă și stilul de educație pe că l-am adoptat.

Nu era prima oară când mi se întâmpla asta, nici a doua, doar că dățile anterioare parcă am reușit să mă reechilibrez mai ușor spre starea de bine. De data asta însă nu reușeam în niciun fel să îmi revin, nici măcar citind cărțile preferate de parenting, soluția care înainte avea sută la sută rezultate pozitive. David trecea printr-o perioadă în care testa limitele, nu voia să asculte mai deloc de noi și era adesea violent cu Anisia. Eram foarte obosiți atât eu cât și soțul și am ajuns să ne pierdem răbdarea destul de des.

Am încercat să vorbesc cu prietenele, care și ele la rândul lor au copii cu diferență mică de vârstă între ei. Aveau situații similare, dar totuși în multe dintre porblemele noastre majore nu se regăseau. Simțeam nevoia să vorbesc cu cineva care era într-o situație asemănătoare cu a mea, care se confruntă cu probleme similare. Simțeam nevoia să mi se confirme ceea ce intuiam deja, că în cazul gemenilor astfel de situații conflictuale nu reprezintă ceva ieșit din comun. Dar de unde să găsesc o mămică de gemeni cu vârsta de patru ani, cu care să și fiu pe aceeași lungime de undă? Am încercat cu o întrebare asemănătoare pe grupul de Facebook pentru mamele de gemeni și tripleti acum un an, m-au susținut și mi-au confirmat teoria, m-au ajutat mult, dar de data aceasta aveam nevoie de o altfel de comunicare. Și uite că energiile se atrag!

Într-o după-amiază de weekend, când copiii încă dormeau, am văzut că pe un grup de Facebook de alăptare s-a pus întrebarea despre cine cât și-a alăptat copilul. O mămică de gemeni a comentat că a reușit să-și alăpteze băiețeii timp de trei ani și jumătate.

“Wow”, am zis. Asta da, tot respectul. Mi-ar plăcea să o cunosc. I-am vizitat profilul și am rămas surprinsă să văd că copiii noștri merg la aceeași grădiniță, dar aparent grupe diferite. Fără să stau pe gânduri i-am scris. A fost surprinsă, dar deschisă să vorbim. Iar când am început, nu ne mai puteam opri. Despre ce ne doare, săream de la un subiect la altul, de la alăptat la crizele de gelozie între ei, de la nopțile nedormite la naștere, de la depresie la fericire. Am râs amandoua că ne mai dorim copii, dar am prefera să fie unul, să ieșim și noi cu copilul la mall să bem o cafea.

A fost emoționant când ne-am povestit că ne e destul de greu să cunoaștem fiecare copil în parte și că ne-ar plăcea să avem mai mult timp pentru asta. Despre sentimentul de vinovăție că nu îi acordăm fiecărui copil mai mult timp petrecut doar cu el.

Printre glume și povestiri i-am zis despre faza prin care trece David și despre cum devine violent când Anisia are câte un puseu de dezvoltare. Mi-a confirmat că și ei trec prin situații asemănătoare și că le e destul de greu să le dirijeze. Și încă multe și mărunte, ne-am deschis frumos și ușor una față de cealaltă. Și uite așa, fără să-mi dau seama a trecut “ora mea de terapie” și m-am trezit cu copiii treji și flămânzi în față. I-am mulțumit pentru deschiderea ei și că a fost de acord să vorbim. Mă simțeam mult mai bine după. La final am hotărât să ne vedem cu toții într-o zi. Încă nu am reușit, dar sigur ne vom organiza într-un weekend. Vă țin la curent!

În altă ordine de idei, căutați ajutor și sprijin când aveți nevoie. Nu rămâneți blocați în griji și probleme. Un lucru de care mi-am dat seama de când am copii, este mult mai greu să fii supărat și deprimat alături de ei. Ei te simt, îți scot emoțiile și trăirile negative la iveală și le trăiesc alături de tine. Și asta nu e neapărat bine. Așa că e mai bine să le rezolvi cât mai repede, spre binele tău și al copiilor tăi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s