Banana bread la 6 dimineața sau ai grijă ce-i promiți unui copil de 4 ani

Nu sunt o bucătăreasă desăvârșită și nici nu am râvnit vreodată la acest titlu. Am început să gătesc cam de când am devenit mamă în ideea ca copiii să mănânce cât mai echilibrat și sănătos. Nu mă dă pe spate activitatea, am stricat multe feluri de mâncare până am ajuns să am o listă de cam zece feluri de mâncare pe care știu să le fac. Cele mai populare sunt ciorbele și pastele. Prefer feluri simple de mâncare. Pește cu mămăligă, curcan la cuptor, piure de legume. M-am împăcat cu ideea că un fel de mâncare, chiar dacă l-am făcut de “n” ori înainte, sunt în continuare șanse să iasă așa și așa. Dar am mereu ceva în schimb, gen brânză cu smântână și mămăligă. Am impresia că și copiii s-au cam obișnuit cu situația.

Și deși nu îmi place să gătesc în mod special, îmi face mare plăcere să o fac împreună cu copiii. E obositor, uneori epuizant, mai ales că sunt doi pitici implicați, dar e și foarte frumos. De Crăciun am făcut inclusiv salată de boeuf împreună. Anisia a curățat oul pe care am rugat-o să-l rezolve. L-a curățat și după l-a și mâncat pe tot, iar David la rândul lui a desfăcut oul de care era el responsabil și a mâncat doar gălbenușul. Asta m-a amuzat maxim și după am mai pus patru ouă la fiert (pentru orice eventualitate). După David a pus mâna pe pieptul de curcan fiert care i s-a părut delicios și la final salata a avut mai puțină carne în ea. La un moment dat am și adunat o parte din salată deja tăiată de pe jos, dar nu-i nimic, a ieșit gustoasă.

Din toate bucatele pe care le gătim împreună, copiilor cel mai mult le place să gătească și să mănânce banana bread și clătitele. Am impresia că deja au învățat rețeta. O dată am uitat să scot ouăle din frigider (mereu scot toate ingredientele și le aranjez pe masă atunci când gătim împreună) și copiii mi-au atras atenția. Ei își au sarcinile foarte bine împărțite. La banana bread pisează bananele, sparg și bat ouăle, cern făina, mă ajută pe rând când amestec cu mixerul, ung forma de chec cu unt. Bucătăria și inclusiv noi suntem plini de făină și nu numai, dar asta se curată și spală. E tare distractiv, iar copiii mănâncă din chec cu maaare poftă, rareori a rămas vre-o felie nemâncată pentru a doua zi.

Într-o seară, în mășină, în drum spre casă de la grădiniță Anisa mi-a cerut să facem banana bread. I-am promis că facem după ce ajungem acasă și mâncăm. Acasă ne-am luat cu altele și am uitat. Anisia și-a adus aminte de promisiunea mea abia când ne pregăteam de somn. I-am explicat că e mult prea târziu și nu mai avem timp, dar asta nu a ameliorat tragedia. A pornit un plâns zici că era ultimul banana bread pe care avea să-l facă vreodată. Am încercat să-i explic în toate modurile posibile că vom face în altă zi banana bread-ul promis, nimic! Atunci, din disperare, am făcut greșeala de a-i promite că dacă se trezește dimineața la șase, facem banana bread înainte de grădi. S-a calmat instant. “O să ma trezesc”, atât mi-a zis!

Nu prea îmi venea să cred asta, abia reușesc să îi mișc la șapte. Anisia însă nu avea dubii. Doar m-a întrebat dacă la șase e zi sau noapte, și i-am zis că e noapte sperând că măcar asta o s-o influențeze să se răzgândească. Ce naivă am fost….

De pe la trei dimineața Anisia a început să se trezească și să întrebe dacă e deja șase și ne putem apuca de banana bread. Atunci am înțeles că nu scap. La cinci jumate m-am trezit eu ca să mă machiez și aranjez pentru birou, iar la șase jumate eram cu mixerul în mâna și Anisia lângă pisând banane și ungând forma cu unt (s-a trezit imediat ce i-am spus că e șase). La șapte banana bread-ul era în cuptor, iar eu și Anisia cam somnoroase, dar mulțumite că ne-am dus sarcina la bun sfârșit.

La final de poveste ce pot să vă spun, decât că banana bread-ul a ieșit gustos, am mâncat din el abia seara. Eu am fost foarte bine dispusă toată ziua, deși cam somnoroasă, după activitatea de dimineață. Însă pe viitor mi-am promis că voi avea maaare grijă cu promisiunile pe care le fac copiilor și același lucru va recomand și vouă!

Sursa foto – Pixabay

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s