Concluziile lui 2019 care o să-ți fie de folos in 2020

Aproape că s-a dus un an foarte greu și foarte complex pentru mine. A fost un an diferit de anii precedenți, un an în care am descoperit o nouă latură în mine. 2020 o să avem multe de făcut împreună, să știi!

Pe scurt ce am învățat eu din 2019:

Să mă accept și să mă apreciez așa cum sunt, dar să nu mă opresc din a mă descoperi și dezvolta ca persoană;

Am realizat că în fiecare din noi există o forță, o energie. Cât de mare e și cât de dispus ești să o accepți și să o folosești depinde de tine;

Nu avem controlul tutror lucrurilor care ni se întâmplă în viață, dar atragem mult mai multe decât ne imaginăm;

E bine să te folosești de orice lucru îți face bine și te face mai puternic. Pentru mine sursa de inspirație au fost cărțile, energia câtorva persoane speciale din viața mea și… eu!;

Dacă viața ta merge altfel decât îți dorești, răspunsul și soluția trebuie s-o cauți în tine și nu în altă parte;

Am învățat să văd în persoanele a căror acțiuni nu îmi plac niște persoane rănite, copii cu o copilărie tristă, care nu au avut parte de dragoste și lucruri bune. Nu reușesc mereu să fac asta, dar o fac din ce în ce mai des;

Am învățat că un gând are mai mari șanse să devină realitate dacă e pus pe foaie.

Din toate cărțile pe care le-am citit în 2019 m-au încărcat cu energie și optimism și le recomand cu mare drag:

“Semn că te am” Ioana Chicet-Macoveiciuc

“Jurnalul” Oana Pelea

“Samsara” Simina Cernat

“Minciuni pe canapea” Irvin D. Yalom

Cărți de parenting care mi-au plăcut și pe care cel mai probabil le voi reciti în diverse perioade de dezvoltare ale copiilor:

“Nu există copii răi ” Janet Lansbury

“Creierul copilului tău” Dr. Daniel Siegel, Dr. Tina Payne Bryson

“O să te țin in brațe cât vrei tu și încă o secundă ” Ioana Chicet-Macoveiciuc

“Confesiunile unei mame imperfecte” Dr. Harriet Lerner

“Crescându-l pe Cain” Dan Kindlon, Michael Tomson

“Copilul tău competent” Jesper Juul

“Cum să iubești un copil. Dreptul copilului la respect” Janusz Korczac

Despre viața de mamă de gemeni. E mai ușor, deși în continuare este foarte greu și obositor, dar si extraordinar de frumos. Copiii cresc, se schimbă, se maturizează. Uneori am impresia că nu țin pasul cu schimbările. Nu am apucat să mă obișnuiesc cu ceva, că lucrurile deja s-au schimbat. Mă ajută mult cărțile de parenting (alese și culese înainte), uneori am impresia că îmi dau o forță interioară. Mă ajută nu doar să-i înțeleg pe copiii mai bine, ci și să mă descopăr pe mine, copilul din mine. Îmi pare rău că nu am așa mult timp pentru asta, dar sunt recunoscătoare că îl am.

Despre lucrurile mai practice. Anul acesta m-am reangajat într-o corporație. După o pauză de un an în care am stat acasă, a fost plăcut sentimentul să mă reîntorc. Am căutat mult și cu mare grijă noul job. Am vrut să fie un loc care să mă reprezinte și să mi se potrivească. Munca de corporație nu e pentru toată lumea, dar depinde mult și de locul, echipa, oamenii și natura muncii. Eu în momentul de față sunt foarte mulțumită cu schimbarea. Așa că să va tot așteptați în 2020 la idei de outfit-uri pentru birou!

Aș vrea să-i mulțumesc anului care trece pentru toate lucrurile frumoase și mai puțin frumoase care mi s-au întâmplat. Pentru că m-au ajutat să mă cunosc mai bine, pentru că m-au ajutat să-mi păstrez optimismul și pofta de a descoperi lumea, chiar dacă oboseală, in special cea psihică, uneori a fost cruntă. Pentru că suntem sănătoși, mulțumesc!

Iar la final voi încheia cu o frază pe care ieri am auzit-o de la o prietenă și o persoană foarte dragă mie: “Lucruile bune li se întâmplă oamenilor care cred în ele…”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s