Cum s-au îndrăgostit copiii de mare și apă rece în septembrie

Weekendul acesta am fost la mare pentru prima oară anul acesta. A fost foarte drăguț, am prins apă caldă, vreme făină. Ne-am distrat, ne-am simțit bine, ne place mult marea. Stand la mare ne-am tot amintit de ultima vacanță la mare de anul trecut, pe care am avut-o în septembrie. Am prins vreme ploioasă, cer înnorat, apă rece și valuri mari. Ne aminteam cu drag, culmea, a fost una dintre cele mai frumoase vacanțe pe care am avut-o până acum.

Articolul a fost scris acum nouă luni luni, în septembrie 2018, dar a rămas nepublicat. L-am păstrat pentru începutul verii când va începe noul sezon de mers la mare.

Bătea un vânt rece, cerul era înnorat, plaja era goală, apa destul de rece, ce mai, o vreme perfectă pentru o vacanță la mare. Mă uitam la apă și mă gândeam:

– De ce oare am ales marea? Dacă tot e mijloc de septembrie, de ce nu am ales să mergem în vacanță la munte? Doar știam ce risc ne asumăm mergând în septembrie la mare…

Așa că a doua zi i-am propus soțului să plecăm acasă. Nu prea era de acord, dar a cedat la insistențele mele. Am încercat să anulăm cazarea (apartamentul închiriat pentru o săptămâna), însă am aflat că dacă o facem, oricum pierdem toată suma. De reținut: să citiți termenii și condițiile înainte de a da numărul de card atunci când faceți rezervare pentru o vacanță cu copiii.

Țînând cont de situație soțul a venit cu o propunere:

– Hai să rămânem aici! Copiii respiră aer de mare, oricum le face bine. Avem liber, ce stăm în București, ce aici… Aici totuși e mai bine.

Am fost de acord, avea dreptate și bine am făcut!

A doua zi dimineața soțul și copiii au mers pe plajă să se plimbe, iar eu am rămas să mai adun una alta. Când am ajuns pe plajă ei erau deja în …apă! Cam vineți, dar păreau foarte fericiți, în special copiii. Doi copii și un adult pe toată plajă. Copiiilor le sclipeau ochii, nu păreau să își dorească să iasă din apă. Am înghețat, la propriu și la figurat! Deja îmi imaginam cum vom ajunge diseară la urgențe cu pneumonie.

Din fericire nu aveam dreptate! Seara, văzând că ei sunt mai bine decât erau dimineață le-am dat undă verde să stea în apă. Timp de o săptămână copiii:

  • Au intrat în apă de două ori pe zi cam câte 2 ore înainte de somnul de la prânz și câte o oră seara;
  • Au fost mai tot timpul singurii de pe plajă, unii părinți veneau și se uitau la noi ca la nebuni, două cupluri ne-au și filmat ;
  • Copiii erau mereu cu buzele vinete, dar nu părea să le fie frig. Dacă se opreau, începeau să tremure puțin, în special Anisia, dar fugeau înapoi în apă și problema se rezolva;
  • După ce ne întorceam în apartament, îi țineam câte jumătate de oră sub un dus fierbinte și le dădeam o mâncare caldă pe care o devorau cu viteza luminii.

Rezultate:

  • Copii erau foarte fericiți. Acest joc care presupunea intrat în apă rece, ieșit, alergat prin nisip, intrat iar în apă le-a plăcut foarte tare. Rădeau des, erau foarte binedispuși;
  • Au mâncat cam de două ori mai mult comparativ cum manancau în mod normal;
  • Au dormit foarte bine noaptea, nu se trezeau mai deloc, ceea ce în București nu se întâmpla;
  • Când am ajuns la mare aveau muci, tuseau puțin. Au plecat de acolo fără muci, fără tuse, arătau mai sănătoși, mai fericiți;
  • A fost prima vacanță când copiii nu au cerut acasă și când au aflat că plecăm, au zis că nu vor să se întoarcă;
  • Eu am fost singura care nu prea a intrat în apă și singura care a plecat răcită acasă.

Nu zic să repetați ce am făcut noi. Fiecare situație e unică și fiecare părinte simte ce e mai bine pentru copilul lui. Dar am zis să va povestesc cum a fost, fiindcă mie personal mi s-a părut incredibil cum au reacționat copiii. Am mai fost și când era cald afară și apa era caldă, dar parcă nu erau așa entuziasmați. Mi-a plăcut experiența și mi s-a demonstrat încă o dată cât e de complex și puternic organismul uman.

Dar cum a fost la voi? Ați trăit experiențe asemănătoare împreună cu copiii?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s