Concluziile lui 2018 în culori ultraviolete

DSC_1438

2018 a fost un an al schimbărilor, un an al încercărilor, un an plin, complex și foarte dificil pentru mine. L-aș putea numi chiar un an al transformărilor și sper, din tot sufletul, un an al autocunoasterii și descoperirii de sine. Am trecut de multe ori prin emoții grele și apăsătoare ca după să ajung la unele frumoase și calde, și vice versa. Am căutat răspunsuri la multe întrebări și adesea nu le-am găsit pe moment pentru ca ele să vină la mine atunci când mă așteptam mai puțin. Pe unele încă le aștept, dar vor veni cu singuranță, la momentul și timpul potrivit, atunci când voi fi pregătită.

Culoarea lui 2018 este ultravioletul, o culoare pretentioasa si misterioasa, la fel cum a fost si anul dealtfel, cel puțin pentru mine. Violetul este una dintre cele mai complexe si enigmatice nuante din întreaga gamă existentă. Este situată chiar la capăt, ca și cum ar reprezenta coroana dezvoltării lor, unitatea tuturor culorilor. De fapt, violetul este un simbol frumos al unității opuselor, deoarece este obținut dintr-un amestec de două culori: roșu și albastru. Aceste nuanțe sunt complet opuse atât în aspect, cât și în simbolistica lor. Deci, ce secrete ne ascunde această culoare misterioasă?

Nuanța este înconjurată de multe povești și legende, multe personaje mistice purtând haine violete. În psihologie violetul (sau movul uneori) este reprezentat de o bufniță, deoarece simbolizează înțelepciune și mister. În miturile medievale, violetul înseamnă căință. În multe religii însă, la fel ca și în catolicism, această culoare este un simbol al abstinenței, de aceea toți cardinalii poartă inele cu ametist violet. Această culoare este puternic asociată cu intuiția, este considerată o sursă de inspirație artistică, sensibilitate. Violetul este considerat culoarea oficială a feminismului, este de asemenea culoarea idealismului. Se consideră că o ținută în culori violete contribuie la creșterea imediată a stimei de sine.

Despre an știam că e deosebit și complex, despre culoarea anului însă am aflat acum ceva timp de la Irina, creatoarea brandului Nukka, în discuția despre ținutele pe care le pregătește pentru Crăciun. O persoană frumoasă și profundă, care pune mare accent pe valori, pe tradiții și istoria neamului. Cu ocazia asta aș vrea să ii mulțumesc lui 2018, că în haosul de care mai mereu am avut parte, am avut ocazia să cunosc și descopăr persoane deosebite și complexe. Mi-au dat mereu energie să continui să dezvolt blogul.

Ținutele create de Irina spun mereu o poveste, iar fiecare colecție apărută parcă e din ce în ce mai profundă. Ținutele noastre asortate mămă-fiică”Origini” le port cu mare grijă și respect pentru istoria poporului român. Paltoanele asortate, brodate in atelierul Nukka, de fiecare dată când le îmbrac, îmi amintesc de simbolistica poporului român și originalitatea limbajului străvechi brodat pe haine. Vestele din lână, atât de des purtate de strămoșii noștri generații întregi, Irina le-a transformat într-o piesă vestimentară cotidiană fancy și foarte utilă. Le-am asortat la ținute alcătuite din fuste scurte și cizme peste genunchi, rochii retro elegante, blugi și cămașă. Adaugă o cireașă aparte ținutei, iar pe lângă asta, păstrează căldura în locurile cele mai sensibile la frig. Anisia, de când s-a răcit afară, poartă mai mereu vesta sub geacă sau paltonaș.

DSC_1415DSC_1431

Ținutele pentru Crăciun au o eleganță aparte. Sunt făcute din tafta Duccesse și sunt brodate cu simbolul Nukka, ghinda, care în limbajul cusut simbolizează Originile. Mi-a plăcut mult fusta mea, dar atunci când i-am pus Anisiei rochia… m-am topit! Finuță și elegantă, fetița mea arăta ca o mică prințesă în ea. Îmi place că ținutele prin culoarea și designul lor sunt potrivite pentru a fi purtate și după ce trec sărbătorile de iarnă, cu alte ocazii.

DSC_1460

DSC_1490DSC_1488 ed

Complexitate, enigmă, unitatea opuselor, înțelepciune, căință, abstinență, intuiție, inspirație artistică, sensibilitate, feminism, idealism, stimă de sine…. Ce te-a reprezntat pe tine în 2018? Dar ce ai ales pentru viitor? Crăciunul este o ocazie bună să îți aduni gândurile împreună, să le filtrezi ca să le lași pe cele pozitive să rămână lângă familie, iar cele negative să își găsească liniștea și pacea, pentru a fi lăsate in urmă.

Ținutele pentru Crăciun le avem pregătite, în casă fac curat de vre-o lună și tot mi se pare că mai am. Din dorința de a curăța și da afară toate emoțiile negative acumulate (din păcate…) exagerez cu ordinea din casă, dar momentan altfel nu pot. A mai rămas să fac puțină oridine și in gânduri, însă tot aman, să termin mai întâi cu casa și după ne apucăm și de cap. Mai e puțin…

DSC_1569

La finalul ședinței foto Anisia a tot ținut în mâna paharul de cafea Tucano, frumoasa locație unde ne place nouă mult să pozăm. Și-a transferat laptele din cană, pe care nu a reușit să îl termine pentru a-l lua acasă. L-am păstrat ca și amintire, dacă tot nu l-a lăsat o secundă din mâna, nici măcar în taxi, în drum spre casă. Îl iau ca pe un semn. Dragostea și pacea sunt printre ingredientele principale pentru a-mi regăși și păstra liniștea interioară, iar dacă la ele se mai adaugă o cană (sau mai multe) de cafea bună si o ținută făină, totul alături de familie… Ce-mi mai trebuie?!

DSC_1577

DSC_1579DSC_1583

Ținuta mea – Fustă tafta Nukka, Bluza chiffon cu dantelă, Vestă lână cu cordon, Cercei brodați manual Iulia Stascu

Ținuta Anisiei – Rochie tafta Ultraviolet, Vestă lână cu cordon

Locație – Tucano Dorobanți

Fotografie – Iuliana Olteanu

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s