Alăptarea gemenilor. prima luna acasă

Cu un an în urmă am publicat articolulul Breastfeeding twins: myth or reality? Part# 1 despre cum am început alăptarea copiilor. Am primit un feedback atât de frumos și emoționant, în special de la mamele de gemeni, încât am publicat încă un articol despre experiențele prin care a trecut fiecare încercând din răsputeri să îi alăpteze pe doi copii in același timp. Foarte frumos, pe mine m-au emoționat mult!

După publicarea articolului am primit diverse întrebări referitor la înțărcare, nopțile nedormite, acomodarea cu noul ritm de viață. Am hotărât să îmi continui șirul de articole despre alăptarea gemenilor și treptat să răspund la toate întrebările pe care le-am primit până acum și care cel mai probabil o să mai vină.

Voi începe cu descrierea primei luni petrecute acasă. E esențială și foarte, foarte grea pentru toată lumea.

După 5 zile petrecute în spital am ajuns acasă, dezorientată și nedormită total. Lipsei de somn îi datorăm unei asistente foarte, foarte drăguțe. Nu glumesc! Îi sunt recunoscătoare și acum! Îmi aduc mereu aminte de ea cu un zâmbet pe buze. I-am cerut foarte des ajutorul atunci când încercăm să îi alaptez pe copii. Și-a dat seama cât de mult îmi doresc să reușesc. Așa că atunci când i-am zis, la recomandarea doctorului, să mă lase să dorm nopțile că să-mi adun forțele pentru când mă întorc acasă, iar copiilor pe perioada nopții să le dea completare, a zis: “Da mami, bineînțeles!”. Iar la mijlocul nopții mă trezeam ba un copil, ba cu al doilea și fraza: “Mami, copilul vrea să mănânce!”. Va imaginați că nu aveam cum să ii zic: “Lăsăți-mă, va rog, să dorm!”. Acum știu foarte bine că de fapt spre dimineață se da “cererea de lapte” pentru următoarea zi și e esențial ca micuțul să suga, mai ales în primele luni și mai ales dacă ești la prima sarcină. Faptul că nu am ratat aceste momente în primele zile după naștere ii datorez ei. Iar atunci… atunci îmi doream decât sa dorm.

Încă din spital mi-am dat seama că nu va fi ușor și mă așteaptă multe, multe nopți albe. Nu știam dacă voi face față, dar am hotărât să fac tot ce îmi stă în putere că să reușesc.

Prima săptămâna acasă:

Copiii:

 • Încă nu știu să apuce sânul, mă chinui să îi învăț. Anisia e o luptătoare, dar nici ea nu reușește de fiecare dată. După fiecare reușită simt că am lumea la picioare, după fiecare nereușită se apropie sfârșitul lumii. David nu prea se descurcă, iar când în sfârșit reușește e atât de obosit încât adoame. A început să slăbească și trebuie să îi dăm lapte praf ca să îl ținem în formă. Mă demoralizează maxim asta, dar nu am de ales.
 • Am impresia că nu se satură. Se trezesc foarte des să mănânce, stau la sân mai mereu și sug, ceea ce nu e neapărat un lucru rău, dar în aceste condiții sunt lipită de pat/canapea. Nu reușesc nici la baie să merg, de somn nu mai zic. Dar sunt foarte hotărâtă să reușesc! În toată această perioada citesc foarte mult despre alăptat, mă uit la filmulețe care mă ajută enorm (asta în timp ce ii alăptez și ei adorm la sân, iar eu sunt blocată pe canapea).
 • Adună foarte multe gaze și trebuie destul de des să îi luăm în brațe că să le scoatem. Acum mă ajută mama și soțul, dar mă gândesc cum va fi când voi rămâne singură?

Eu:

 • Mi-e somn în continuu. Când eram însărcinată dormeam câte 13 ore din 24, acum dacă se adună 2 e perfect. Mă plâng în continuu că singurul lucru pe care mi-l doresc de la viață este să dorm, să dorm, să dooooorm… Și să îi alăptez exclusiv pe amândoi!
 • Îmi este foame non stop. Dacă în sarcina mâncăm foarte puțin și majoritar fructe, acum mănânc TOT. Îmi e poftă de multă carne, dulciuri, patiserie, ciorbe, orice, comestibil să fie, iar dieta pentru alăptat mă termină! Mamei și soțului nu le vine să creadă câtă mâncare cer. Dar cred că era de așteptat. Corpul slăbit după sarcina și operație se recuperează și adună substanțe nutritive.
 • Beau foarte multe lichide, mai ales atunci când alăptez. Mi se face sete, mai ales când îi alăptez pe amândoi în tandem. Peste tot am citit că este chiar indicat să bei ceva cald, de preferat un ceai special pentru alăptat, în timp ce alăptezi. Ajută la stimularea lactației.
 • Mă contrazic des cu mama și soțul care sunt foarte îngrijorați de faptul că copiii nu se satură, iar eu mă supraobosesc. Chiar și foarte obosită găsesc argumente solide să îmi susțin punctul de vedere. Chiar dacă față de ei sunt tare, după fiecare discuție de genul sunt îngrijorată, dar nu arăt. Dacă greșesc? Dacă nu le dau suficient? Dar pun mâna pe telefon și citesc foarte mult despre asta. Toată informația găsită îmi confirmă încă o dată că am dreptate și că am toate șansele să reușesc. Chiar dacă sunt slabă, chiar dacă am doi. Doar că e greu, e foarte greu.

Sotul:

 • Mă ajută enorm, se trezește noaptea, mi-i da la alăptat/adormit.
 • Este foarte îngrijorat pentru că sunt slăbuți. S-au născut sănătoși, la termen, dar foarte slăbuți. Eu sunt liniștită, era de așteptat. Prima sarcină, gemeni, nu au avut spațiu să se îngrașe.  Încet, încet o să recupereze.
 • Insistă pe lapte praf. Dacă eu citesc mai mereu despre cum să reușesc să îi alaptez pe amândoi și cât de important e laptele matern, el vine cu argumente despre câte elemente nutritive are laptele praf și mi-l da ca exemplu pe David. După lapte praf doarme patru ore neîntrerupt, iar după ce mănâncă san se trezește peste o oră. Oricum nu reușește să mă convingă.

Mama:

 • E depășită de situație. Îi este greu să mă vadă atât de obosită și pierdută în spațiu. Cred că și pentru ea e o etapă dificilă în primul rând moral, deși încearcă să nu arate.
 • Îmi explică cât de important e laptele matern și în același timp îl susține pe soț când vrea să le dea lapte praf copiilor. Încearcă să îmi sugereze că laptele meu nu are suficientă grăsime fiindcă am slăbit în sarcina și corpul nu are de unde să adune tot ce e nevoie pentru doi copii. Îi contrazic fiindcă am citit mult despre acest subiect. Laptele TĂU este perfect pentru copilului TĂU. Copilul comunica cu corpul mamei în timp ce suge. Prin salivă “zice” ce are nevoie iar informația este recepționată de corp. S-au făcut studii care au arătat că laptele matern are capacitatea să își schimbe compoziția inclusiv pe parcursul alăptatului, nu doar pe parcursul unei zile. Așa că eu, deși cu emoții, fac cum cred că e mai bine.

Alăptat:

 • Cel mai des i-am alăptat în tandem. E mai ușor și oarecum mai comod pentru copii, mai ales când sunt foarte mici. Sunt lipiți de mama și nu îi incomodează poziția.
 • E important să încerci să îi sincronizezi pe copii, fără să forțezi nota, bineînțeles. Noi am reușit parțial. Așa măcar un pic reușești să dormi nopțile. La noi când se trezea un copil să mănânce, unul din noi îl ținea în brațe și îl legăna până se trezea celelalt. Celălalt părinte dormea. S-au sincronizat destul de repede.
 • Perna pentru alăptat gemeni e genială. Nu știu ce aș fi făcut fără ea. Noi am găsit-o la Bebe Tei, dar știu că se găsește greu. Îi alăptam și adormeau acolo, uneori îi mutam în pătuțuri, alteori îi lăsam să doarmă lipiți de mine.

IMG_6247

Alimentația mea:

Am observat încă din maternitate că Anisia și David erau foarte sensibili la tot ce mâncam. M-am documentat mult, am observat comportamentul copiilor după fiecare aliment și am adoptat o dietă destul de strictă. Nu mai țin minte toate detaliile, au trecut aproape trei ani. Iar cazul meu poate fi diferit de al tău, fiindcă fiecare copil e unic, după cum mi-au explicat toți pediatrii pe care i-am întrebat. Eu am eliminat din meniu tot ce provoacă gaze – varză, brocoli, conopidă, fasole, mazăre. Orice băuturi carbogazoaze îmi erau interzise, cafeaua, ceaiul negru, verde. Nu beam lapte. Nu am mâncat dulciuri, prăjituri, prăjit, de fast food nu mai zic. Eram foarte atentă cu fructele, de citrice nici nu mă atingeam. În primele luni am mâncat doar banane. Singurul desert pe care mi-l permiteam erau batoanele Nutricia de la NutriMama. Nu știu cât ajută la alăptat, dar era singurul dulce care știam sigur că nu îmi afectează laptele.

Nu exagerați și nu luați alăptatul gemenilor că pe un scop pe care trebuie neapărat să îl atingeți. Uneori mi se pare că la mine așa a fost. Îmi aduc foarte bine aminte cum la un moment dat au venit mama și soțul și m-au luat pe sus de la copii. Nu mai aveam lapte, ei săracii sugeau, sugeau, nu se săturau și se enervau. Eu picam după un nesomn continuu, dar totuși mă țineam tare. Pe mine m-au trimis să dorm cu forță chiar dacă mă opuneam maxim, iar copiilor le-au dat lapte praf fiindcă erau flamanzi și nervoși. În punctul acesta nu trebuia să se ajungă!

Țin minte cât am insistat să îi alaptez exclusiv, că voi reuși. Soțul insista că sunt slăbuți și pentru a se dezvoltă bine trebuie să primească completare. Acum când mă uit în urmă realizez că varianta de mijloc era ideală. Cum s-a și întâmplat. Anisia a rămas alăptată exclusiv fiindcă a început să tragă din ce în ce mai bine și nici nu prea accepta laptele praf, iar David in prima lună a primit o completare de lapte praf fiindcă nu avea forță să tragă suficient lapte. Îmi era foarte frică că va alege varianta mai ușoară pentru viitor, laptele praf, dar nu! Într-o luna s-a transformat într-un mâncăcios de sân de o întrecea pe Anisia.

Important este să îți simți copilul și să îți asculți instinctele materne care greșesc rar. NU te lasă ghidată doar de teorie și de experiențele celorlalți. Dacă reușești să alăptezi copilul/copiii e foarte bine, dacă nu, asta nu înseamnă că nu ești o mamă bună sau că vor fi afectați pe viitor. În viață o să mai fie multe, multe alte momente care o să influențeze sănătatea copilului. E foarte fain dacă ai reușit să alăptezi, dar dacă nu, nu îți consumă energia aici, indreapt-o în altă parte, copilul/copiii are/au mare nevoie de ea!

_MG_7666

Fotografie – Tatiana Volontir

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s