E important să faci ceea ce îți place. 6 povești a 6 persoane care și-au schimbat radical direcția în viață

Nu știu, dar tind să cred că suntem mulți în pielea persoanei căreia trebuie să îi placă ceea ce face. Dacă nu chiar toți. Oare mergem în fiecare zi la muncă cu drag? Nu-i așa că îți trece prin cap ideea că ai vrea să faci altceva, dar nu ai curaj, posibilități financiare sau un plan de business bine pus la punct pentru a o pune în practică. Dacă răspunsul la cel puțin două întrebări – din cele multe care apar de altfel – este da, atunci merită să citești șase povestioare de mai jos.

Pot fi un izvor de inspirație și te poate ajuta să îți găsești direcția. Poate sună tabu, dar, majoritatea, și-au început afacerea aproape de la zero. Apoi, o parte dintre ei și-au început povestea având copii mici în brațe, asumându-și un risc destul de ridicat, dată fiind situația. Dar, s-au hotărât pentru schimbare.

DSC_2211

Anda Onescu ( I See Stars ) – Pe Anda am cunoscut-o la un târg de designeri. Încă nu își înfiinţase brandul, dar avea de gând să o facă în viitorul apropiat. Mi-a captat atenția ținuta ei deosebită și diferită de tot ce era în jur, așa că am complimentat-o:

– Îmi place mult cum ești îmbrăcată!

– Mulțumesc frumos! Să știi că în curând îmi voi înființa propriul meu brand de haine!

– Ce drăguț! Abia aștept! Eu am un blog, poate facem ceva frumos împreună!

– Da, ar fi foarte fain!

Anda e de profesie economist. A lucrat în cercetare de piață, oferind consultanță pe implementarea ideilor de business. Cu trei ani înainte să își înființeze brandul, a făcut un curs de design vestimentar și construcție tipareLa 29 de ani și-a dat demisia și și-a înființat propria linie de haine. Una de-a dreptul deosebită, după cum e și rochia pe care o port. E una dintre cele mai complimentate ținute ale mele. I See Stars folosește materiale fine, ținutele având un design aparte care trasmit o energie frumoasă. Una venită în primul rând de la creatoarea lor.

DSC_2201

DSC_2167

Lidia PirvanAmbra Tela – O tânăra mămică, de profesie biolog, din dorința de a crea haine ecologice, benefice pielii, în special cea a bebelușilor, a înființat minunatul brand în cinstea fiicei ei, AmbraÎnainte  înceapălucra într-un laborator. Apoi, odată cu venirea copilului și dorința ei de îngrijire și ocrotire, a simțit  trebuie să facă ceva în direcția astaPrin Ambra Tela, reușește să se ajute și să ajute, cât mai mulți părinți, în încercarea de a-și proteja cât mai bine cu putință comorile viitorului, copiii.

“Aflată în căutarea unei noi direcții profesionale a apărut proiectul Ambra Tela și așa am hotărât să încep producția unor astfel de hăinuțe, jucării și alte textile dedicate celor mici. Un drum greu, dar cu multă răbdare și sacrificii am reușit!”. Mai multe despre brandul Ambră Tela și bumbacul organic puteți citi în unul din articolele mele anterioare aici.

DSC_2138

DSC_2141

Răzvan Chelu, Lemnia – Răzvan, de profesie, e arhitect. Pe vremea când își făcea facultatea în Lisabona, se plimbă pe străzile orașului și a văzut o geantă așezată pe un raft din lemn. O geantă făcută din, din… bucăți de oglindă! Combinația și jocul reflexiilor din raft și-n juru-i, l-au inspirat pe Răzvan. Un Răzvan care și-a petrecut toată copilăria înconjurat de lemn. Și așa s-a născut minunată idee de a crea genți din, din… lemn!

Mi se par geniale. Și gențile. Și portofelele. Dar , în special, îmi plac borsetele. Pentru o mama cu doi copii, faptul că mereu am la îndemână o geantă frumoasă, pe care nu trebuie să o țin nici în mâna, nici pe umăr, e de vis. Iar partea și mai interesantă este că această borsetă minunată, se transformă într-un ruscac sau într-o geantă de umăr (pentru cine nu iese în oraș cu doi copii :)) ).

DSC_2120

DSC_2117

AnaMaria Vișescu Naira Studio – Machiaj făcut la 6 dimineață. Arăta senzațional. Ședința foto. Somn de o oră. Gătit pentru copii, stat cu fața în aburi. Nunta începe la 22:00. Machiaj aproape intact. Sună de vis, nu? Eu am avut norocul să experimentez așa ceva. Ca să fiu de-a dreptul sinceră, nici eu nu mă așteptăm la atâta rezistență!

Câțiva ani a machiat în paralel cu un job de birou. Acum trei ani, după o lungă perioadă în care a analizat bine direcția pe care voia să o ia viața ei, a decis să renunțe la job și să facă ceea ce îi plăcea mai mult: beauty makeup. Joburile din multinaționale au format-o, însă faptul că poate face ceea ce îi place, în condițiile create de ea, este mai presus de orice altceva. Să vadă fericirea pe chipurile clientelor când machiajul e finalizat, feedback-ul primit după evenimente sau ședințele foto, reacțiile persoanelor din jurul clientelor, sunt lucruri pe care nu le poți cuantifica în indicatori și grafice.

“Nu știu exact unde mă va duce viața, deși am câteva planuri de pus în practică. În acești trei ani de când lucrez pe cont propriu am învățat să am răbdare și mi-am dat seama că sunt perioade în care lucrurile se leagă și merg foarte bine, și perioade în care parcă nimic nu iese. Profit la maxim de zilele libere, pentru că timpul e scurt și nu se întoarce înapoi.”

DSC_2156

Roxana Dumitrescu BUNME – Ce părere aveți dacă vă povestesc același lucru de mai sus, doar că schimb cuvântul “machiaj” cu “coafură”? Coafura a rămas intactă aproape 24 de ore!! Când o desfăceam după nuntă, mi se părea incredibil. Oricum, Roxana și AnaMaria alcătuiesc o echipă adorabilă. E foarte plăcut să ai de a face cu ele.

Roxana a lucrat într-o multinațională, a ajuns pe o poziție de manager și avea în subordine în jur de treizeci de oameni. Apoi, după ce s-a născut minunata ei fetiță, prioritățile s-au schimbat.

“Până de curând era ceva ce făceam doar pentru prietenii apropiați și doar ocazional, pentru că mereu am văzut această activitate ca pe un hobby, însă am avut norocul să mă reîntâlnesc cu o veche prietenă care m-a inspirat și, în același timp, ajutat să transform acest hobby într-un domeniu de activitate. Faptul că în prezent îmi organizez singură timpul, am posibilitatea să aleg când și cât să lucrez, dar cel mai important, să văd oameni care zâmbesc și se simt frumoși datorită unui lucru pe care l-am făcut eu cu mânuțele mele, îmi aduce o satisfacție și un sentiment de fericire cum nu mi-am imaginat că voi simți vreodată.”

DSC_1434

Iuliana Olteanu Bohemian Photo – Cu Iuliana, prima oară ne-am intersectat, când blogul avea jumătate de anprin recomandarea Taniei.  O prietenă bună și fotograful cu care lucrasem până atunci. “Tania, am nevoie de o persoană caldă, pozitivă, care să știe să lucreze cu copiii, cu care să fiu pe aceeași lungime de undă! Știi foarte bine că altfel nu o să pot…”. A știut Tania ce a știut, dar cu Iuliana ne-am înțeles foarte bine, încă de la prima ședință foto cu copiii. Pozele au ieșit superbe, iar copiii, cel mai important,  au îndrăgit-o pe loc.

“Acum 3 ani jumate am devenit fotograf full-time, dar frământările cu care se confruntă o persoană când se gândește să renunțe la un loc de muncă stabil cred că sunt asemănătoare în mai multe domenii. Și da, a însemnat asumarea unui risc și ieșirea din cercul de confort. Fac acum o buclă în timp: Terminasem Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și master pe resurse umane. Lucram, mergeam la master, timp pentru fotografie îmi rămânea în Weekend iar pentru editare, noaptea. Cu o mulțime de incertitudini financiare în minte am hotărât ca fix în ziua în care împlineam 24 ani să urmez ce îmi spunea inima, să mă dedic în totalitate fotografiei. Firește, nu eram sigură, dar eram deja determinată să încerc repetând la tot pasul că voi reuși prin pasiune și multă muncă. Nu pot să nu menționez totuși cât de norocoasă am fost pentru că părinții (deși nu știu în ce măsura le surâdea atunci ideea) au avut încredere în mine și nu am avut parte de muștruluieli nici în perioadele în care aveam puțină activitate, de exemplu, în prima iarnă.

La 6 luni apoi îmi deschideam studioul Bohemian Photo astfel că reduceam din lunile moarte. Cu timpul, am reinvestit mult în echipament și am ajuns, pas cu pas să am ce e mai bun. Încheind incursiunea în timp și privind în urmă, nu regret niciun moment alegerea făcută. În privirile celor care mă credeau atunci nebună că săream cu capul înainte, citesc acum curiozitate. Oamenii îmi spun des că mă admira pentru curajul meu. Nu știu dacă sunt curajoasă, cu atât mai puțin de admirat. Da, acum sunt perioade atât de aglomerate încât abia respir, însă nu mă plâng și nici nu mă laud. Pe scurt, consider doar că așa am simțit și sunt tare recunoscătoare că mă pot bucură de ceea ce îmi place să fac iar oamenii prețuiesc atât pe moment, dar și în timp ce las în urmă mea. Și în același timp sunt eu împăcâtă pe acest plan că mi-am găsit locul și m-am regăsit pe mine însămi.”

Pozele din acest articol sunt rezultatul a “muncii în echipă” cu șase oameni deosebiți, care au hotărât să facă în viață ceea ce le place cu adevărat, asumându-și orice risc.

DSC_2110

DSC_2150

DSC_2125

Ținuta mea – I SEE STARS Clothing

Ținuta Anisia – Ambra Tela

Borsetă – Lemnia

Machiaj – Naira Studio

Coafură – BUNME

Fotografie – Iuliana Olteanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s