Ambra Tela, de ce am alege bumbacul organic pentru copii?

DSC_2041

Ca să fiu sinceră, până să apară copiii în viața noastră, nu știam foarte multe despre bumbacul organic. Știam că este peste cel convențional, mai scump (inițial, pe termen lung e mai echitabil) și cel mai des folosit pentru hăinuțele copiilor, dar cam atât. Odată cu venirea gemenilor, am început să ne interesăm și să ne documentăm care sunt materialele cele mai potrivite pentru pielea fină și foarte sensibilă a bebelușilor. Și așa am auzit de bumbacul organic. Am rămas plăcut, de fapt foarte plăcut, surprinși de cât de mare e diferența dintre bumbacul organic și cel convențional.

Pielea bebelușilor, extrem de sensibilă, fiind mai subțire, este mai puțin rezistentă la bacteriile și substanțele dăunătoare din mediul înconjurător. Porii fiind incomplet deschiși, fac ca substanțele din mediul înconjurător să fie absorbite mult mai ușor. De aici și riscul, mai mare, ca cei mici să întâmpine probleme apărute in urmă utilizării pesticidelor asupra plantei. Și da, trebuie să alegem cu foarte mare grijă hăinuțele, fiind atenți la materialele din care sunt făcute.

DSC_2029

Așa că, am căutat cât mai multe informații legate de acest subiect și le-am extras pe cele care mi s-au părut mai importante. Mai jos am pregătit o listă cu cele mai importante diferențe dintre bumbacul organic (BO) și cel convențional (BC):

  • BO este produs din fibre prietenoase cu pielea, calmante și cel mai important, naturale, în timp ce BC poate fi uneori iritant pentru pielea nou-născuților;
  • BO comparativ cu BC se spală mai ușor, respiră mai bine, dar și conferă o senzație mult mai plăcută la atingere;
  • BO este mai ieftin pe termen lung. E mai scump inițial, dar raportul calitate preț este unul echitabil. Asta pentru că BC, din cauza procesării, rezistă la 10-20 spălări, pe când bumbacul organic, rezistă la mai mult de 100 spălări;
  • BO este cultivat folosind metode și materiale care au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, în timp ce producția BC poate duce la dezechilibre majore la nivel ecologic, datorate producției în masă;
  • La BO sistemele de producție ecologică refac și mențin fertilitatea solului, reduc utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor toxice, contribuind la dezvoltarea unei agriculturi bio diverse. Pentru fabricarea BC regulile descrise mai sus nu se respectă;
  • La BO fibrele sunt stabilizate folosind metode nontoxice, iar la BC fibrele sunt stabilizate folosind ceară toxică;
  • Bumbacul organic este albit folosind substanțe nedăunătoare, iar pentru cel convențional se folosesc reziduri toxice, care, apoi sunt eliberate în mediul înconjurător;
  • BO se vopsește pe bază de apă şi/sau pigmenţi care nu conţin metale grele. La BC pigmenţii pot fi pe bază de petrol sau să conţină metale grele.

Multe, avem mult mai multe motive pentru care ar trebui să alegem BO. Și unii chiar au ales. Mă bucur să descopăr că avem producători români care creează și lansează hăinuțe pentru copii, exclusiv din bumbac organic.

DSC_2018

DSC_1958

Unul dintre ei este Ambra Tela. Tânăr părinte, care punând la un loc venirea copilului și dorința ei de îngrijire și ocrotire, s-a gândit să facă ceva în direcția asta. Prin Ambra Tela, reușește să se ajute și să ajute, cât mai mulți părinți, în încercarea de a-și proteja cât mai bine cu putință comorile viitorului, copiii. În spatele brandului Ambra Tela stă Lidia Pîrvan, o mămică curajoasă și dornică să aducă un plus de calitate hăinuțelor pentru copii:

Milităm pentru un mediu curat, vrem să trăim într-o lume mai bună la nivel moral și material, mâncăm sănătos. Eu cred că a sosit momentul să schimbăm în mai bine și modul în care sunt realizate produsele textile, uitându-ne cu atenție la materialele și substanțele ce fac parte integrantă din ele.

Organizații precum GOTS ( Global Organic Textile Standard ) sau Oeko-Tex testează, verifică și certifica calitatea componentelor și a tratamentelor materialelor textile, urmărind certificarea produselor cu adevărat benefice pentru organismul nostru. Eu sunt de profesie biolog, lucram într-un laborator, însă la un moment dat am zis să pun capăt aceastei profesii punând-o deoparte pentru un timp. Aflată în căutarea unei noi direcții profesionale a apărut proiectul Ambra Tela și așa am hotărât să încep producția unor astfel de hăinuțe, jucării și alte textile dedicate celor mici. Un drum greu, dar cu multă răbdare și sacrificii am reușit!

Numele brand-ului este inspirat de fetița mea Ambra. Ambra sau chihlimbar, este o piatră prețioasă de origine organică, cum sunt și hainele create de Ambra Tela. Experiența mea, ca mamă a unui copil dulce, m-a făcut să fiu mai atentă la produsele pe care le cumpărăm pentru el, să caut haine de bună calitate, din materiale naturale, să-i aleg doar anumite tipuri de jucării, care mi se păreau sigure din punct de vedere al materialelor din care erau făcute. Așa am descoperit hainele făcute din bumbac organic GOTS sau OEKO-TEX®.

Este minunat când la sfârșitul zilei vin acasă cu un prototip nou de rochie, pantalon, pernuță și ea îmi da aprobarea sau îmi sugerează unele modificări. Produsele noastre le puteți găși în târgurile de profil și pe pagina de facebook. Cu drag, Lidia Pîrvan”

DSC_2125

DSC_1965

Tinute – Ambra Tela

Fotografie – Iuliana Olteanu

Surse informatie – Qbebe, Ambra Tela, NaturalCareShop

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s