Gimnastica pentru însărcinate, trimestrul 2

Gimnastica în timpul sarcinii este benefică atât pentru mama, cât și pentru copil și se recomandă pe toată perioada sarcinii, atâta timp cât nu există contraidicatii din partea doctorului. O să va povestesc despre exercițiile pe care le-am descoperit eu în perioada sarcinii și care ne-au făcut foarte mult bine atât mie, cât și bebelușilor.

Le-am descoperit întâmplător, dar s-au dovedit a fi foarte bune și utile. Pe lângă faptul că sunt construite corect, în funcție de fiecare trimestru al sarcinii, protagonista din clipurile video este o persoană pozitivă, care prin felul ei de a fi te face să te simți bine și relaxată, îți transmite energie pozitivă și te face să zâmbeșți mereu.

Dar, există un DAR în această poveste; Masha Efrosinina, după cum probabil va sugerează și numele, vorbește pe tot parcursul fimuletelor în … RUSĂ! Știu că pare puțîn ciudat, dar o să va demostrez că nu e un impediment și împreună cu explicațiile pe care le voi împărtăși pentru fiecare filmuleț în parte, o să va fie foarte ușor să-i urmați exercițiile. Sunt atât de sigură, fiindcă am mai recomandat aceste clipuri video unor prietene care nu sunt vorbitoare de rusă și s-au descurcat de minune.

În acest articol vorbim despre exercițiile destinate Trimestrului 2, cred că cea mai frumoasă perioada a sarcinii. Grețurile abia au dispărut (dacă au existat), te-ai mai relaxat, te-ai obișnuit cu starea și ideea de a fi însărcinată, dar încă mai e “ataaat de mult” până vine momentul fericit, la pachet cu nopțile nedormite (nu e o regulă).

 Exista trei seturi de exercițîi (filmulețe) și o să va povestesc câte puțîn despre fiecare.

Sunt totuși două cuvinte cărora trebuie neapărat să le șțiți traducerea, în rest o să vă descurcați de minune:

Vdoh – Insprira

Vidoh – Expiră

Setul 1 

Durează – 16 minute

Începeți în minutul (în caz că nu cunoașteți rusa) –  1:50

Aveți nevoie de:

 • Saltea pentru exerciții ( se găsește oriunde, eu am luat-o de la Decathlon)
 • Minge mare pentru exerciții (O puteți găși la Decathlon, nu e scumpă și se poate utiliza și după naștere fie pentru exerciții, fie pentru copiii care pot să se joace cu ea). Dacă nu aveți și nu ați reușit să achiziționați una, poate fi înlocuită cu un scaun normal.
 • Un prosop de mărime medie

Explicații extra:

Minutul 11:40 încep exercițiile numite Kegel, foarte, foarte utile pentru femeile însărcinate. În momentul în care va lasati în jos trebuie să încordați mușchii vaginului și mușchii anusului, iar în momentul în care va ridicați, relaxați mușchii.

După cum puteți afla și în articolul scris de Qbebe, exercițiile Kegel în sarcina întăresc mușchii pelvieni și astfel eșți mai pregătită pentru naștere și pentru a face față problemelor care apar în sarcina sau după naștere, cum ar fi incontinența urinară și/sau la prevenirea sau tratarea incontinenței anale.

Minutul 16:00 – Flotările se fac pe o suprafață verticală, la fel ca și întinderea și relaxarea mușchilor de la final; eu mă foloseam de perete fiindcă nu aveam ceva asemănător cu barul folosit de Masha

Setul 2

Începeți în minutul (în caz că nu cunoașteți rusa) –  2:00

Durează – 18 minute

Aveți nevoie de:

 • Saltea pentru exerciții ( se găsește oriunde, eu am luat-o de la Decathlon)
 • Minge mare pentru exercițîi (O puteți găși la Decathlon, nu e scumpă și se poate utiliza și după naștere fie pentru exerciții, fie pentru copiii care pot să se joace cu ea). Dacă nu aveți și nu ați reușiți să achiziționați una, poate fi înlocuită cu un scaun normal.
 • Două haltere mici sau două sticluțe mici cu apă de 0,5 litri

Setul 3

Cel mai dificil dintre toate, cel puțin mie așa mi s-a părut.

Începeți în minutul (în caz că nu cunoașteți rusă) –  1:20

Durează – 16 minute

Aveți nevoie de:

 • Saltea pentru exerciții ( se găsește oriunde, eu am luat-o de la Decathlon)
 • Minge mare pentru exercițîi (O puteți găși la Decathlon, nu e scumpă și se poate utiliza și după naștere fie pentru exerciții, fie pentru copiii care pot să se joace cu ea). Dacă nu aveți și nu ați reușiți să achiziționați una, poate fi înlocuită cu un scaun normal.

Ce sfaturi ne da Masha în filmulețe?

 • Înainte de a începe orice fel de exerciții în perioada sarcinii, trebuie să mergeți la o consultație la doctorul ginecolog și să-i cereți aprobarea
 • Chiar dacă ați primit aprobarea doctorului, nu forțați nota. Fiți foarte atente cu semnalele pe care vi le da copilul, ascultati-l. În orice moment în care simțiți un discomfort, opriți-va!!!
 • E normal ca copilul să se mai miște în timpul exercițiilor, dar așa cum se mișcă în mod normal, nu agitat sau dând semnale că l-ar deranja ceva;
 • Hidratați-va încontinuu în timp ce faceți exercițîi, e foarte important;
 • Puteți combină exercițiile din fiecare filmuleț între ele, sau să va alegeți unul preferat. Eu, în perioada trimestrului al doilea, făceam cel mai des exercițiile din Setul 1 și Setul 2;
 • Exercițiile au fost făcute de o persoană specializată în domeniu, antrenor maestru de cea mai înalta categorie
 • Și încă o dată, nu forțați notă! Exercițiile sunt concepute pentru a va ajută să va simțiți mai bine, mai libere și mai relaxate în perioada sarcinii, și nu invers.

Eu nu am avut complicațîi și contraindicații în perioada sarcinii. Doctorul mi-a dat voie să fac exerciții, dar cu grijă, cum e și normal. Am făcut exercițiile din filmulețe pe toată perioada trimestrului doi aproape zilnic, dar când simțeam că nu pot sau că nu mă simt în stare, mă opream. Am făcut mult sport și înainte să rămân însărcinată, ceea ce e important de știut. Dacă nu ați făcut sport înainte de sarcina, trebuie să aveți și mai mare grijă la exerciții, să nu forțați corpul, fiindcă nu are nevoie de asta în perioada sarcinii. Orice discomfort provocat de exerciții, e un semn că trebuie să va opriți.

Pe mine exercițiile m-au ajutat mai ales cu durerile de spate, care au apărut la un moment dat în perioada trimestrului doi. Dacă renunțăm la exercițîi pentru câteva zile, durerile aveau să reapară, însă dacă le continuăm, durerile dispăreau. Asta este cazul meu, dar fiecare organism e unic și reacționează diferit.

Sarcina este o perioada frumoasă, plină de gânduri faine și o așteptare deosebită. Orice simțim noi, orice stare avem, o simte și copilul și important este să îi transmitem cât mai multe emoții pozitive. Exercițiile sunt făcute pentru ca atât noi, cât și copilul, să ne simțim cât mai bine fizic și psihic, și nu invers. Nu uitați niciodată asta!

Dar voi ați făcut mișcare în perioada sarcinii? Ce soluții magice aveți pentru această perioadă frumoasă și uneori deloc ușoară?

Sursa Foto – Pexels

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s