Prima lună la grădiniță cu gemenii

Înainte să încep acest articol aș vrea să menționez că Anisia și David, până să meargă la grădiniță, au avut foarte puține răceli și nu au luat mai deloc medicamente. Ieșeam afară regulat, chiar dacă era frig, ploaie, zăpadă, ger și niciodată nu au pățit nimic. Până la vârstă de un an și jumătate, au dormit afară în căruț, chiar și atunci când era viscol și temperaturi cu minus, fără ca să aibă măcar muci vreodată. Au fost alăptați până la aproape 2 ani și au avut parte de o alimentație echilibrată.

Am mers la grădiniță pe dată de 5 martie. Nu a fost prima experiență cu grădinița, după cum v-am povestit în articolul anterior, dar de data aceasta am pornit la drum foarte hotărâți. Ne-am propus să facem față perioadei de adaptare, răcelilor și virozelor de care era posibil să ne lovim sau a altor încercări necunoscute.

Tind să cred că perioada de adaptare cu gemenii e mult mai grea, mai ales pentru părinți. O să va povestesc despre cum a fost prima luna pentru noi ca părinți, și, mai ales, cum a fost pentru Anisia și David.

 • Săptămâna 1:

Luni (5 Martie)

Am ajuns la 8:30. Copiii erau curioși, au intrat în sala singurei și nu au avut nicio problema că am plecat. I-am lăsat să și doarmă la prânz. La ora 16:00 i-am luat acasă.

Anisia a fost cuminte, a mâncat, a adormit mai greu, dar a dormit, s-a jucat, nu a plâns deloc.

David, conform relatărilor doamnelor educatoare, a fost zen, a mâncat bine, s-a jucat, până a venit ora de culcare. Când au vrut educatoarele să îl culce, a băgat un plâns serios. S-a mai trezit de câteva ori plângând până a reușit să trezească toată grupa.

Marți

Anisia a intrat bucuroasă în grupa, s-a așezat la măsuța unde desenau câțiva copii și a uitat de noi.

David era reticent. Am discutat puțin cu el și până la urmă a fost de acord să rămână. Înainte de somnul de la prânz, însă, povestea cu plânsul s-a repetat.

Miercuri

Anisia și mai bucuroasă. A zburat în grupa, tot la desenat. A uitat imediat de existența noastră.

David de la ușa de intrare în grupa s-a agățat de mine și a cerut în brațe. Când am vrut să îl pun jos, a început să plângă. Până la urmă l-a luat o educatoare și am plecat cu inima strânsă. Ne-au povestit după că s-a oprit din plâns repede, a mâncat, s-a jucat, a adormit mai ușor la prânz și a plâns mai puțîn înainte de somn, în comparație cu zilele precedente. Per total a fost mai bine.

Joi

Anisia le fel de binedispusă și veselă.

David a plâns și mai puțin când a trebuit să îl lăsăm. A mâncat bine, a adormit și mai ușor la prânz. Și-a găsit o doamna preferată în brațele căreia adormea destul de repede.

Vineri

Anisia a intrat în grupa și și-a găsit imediat o păpușă cu care a început să se joace. Până am plecat s-a și certat cu o fetiță pe ea.

David tot a plâns când a trebuit să îl lăsăm, dar foarte puțîn. Pe zi a fost și mai bine, a adormit mai ușor la prânz.

Concluzii Săptămâna 1:

Eu și soțul eram foarte mulțumiți de rezultate. Copiii veneau liniștiți și binedispuși acasă. Dimineața se trezeau ușor și au început să adoarmă din ce în ce mai devreme și repede seara. Înainte să începem grădinița li s-a decalat programul destul de mult. Se culcau în jurul orei 11 seara și se terzeau pe la 9/10 dimineața. Vineri, după a 5-a zi de grădiniță, la 20:30 amândoi dormeau.

Weekend – A trecut minunat. Doi copii sănătoși și veseli + doi părinți cărora li s-a făcut dor (în sfârșit) de copii.

 • Săptămâna 2:

Luni

Anisia a intrat fericită că de obicei.

David reticent, dar nu a plâns. A scos două lacrimi, dar nu foarte convingătoare. La ora 16:00 ne-au sunat să ne zică că David a făcut febra 38,5…

Marți, Miercuri

Anisia a mers în continuare la grădiniță. Nu a plâns și s-a comportat la fel ca atunci când au mers împreună la grădiniță.

David luase o viroză și a stat acasă cu febra, muci și tuse.

Joi

Anisia a rămas acasă, au început să îi apară semnele de răceală și a făcut febră.

David, care și-a revenit, a mers la grădiniță. I-am explicat, la fel cum am făcut și cu Anisia zilele precedente, că va merge de data aceasta singurel la grădiniță. În grupa a intrat liniștit fără să plângă. La prânz ne-au sunat să îl luăm. Plângea de o ora în continuu. Nu a acceptat să stea la grădiniță fără Anisia. Plânsul i-a reactivat tusea și a urmat o noapte albă cu David, tușind foarte tare și plângând din cauza asta. Pe de altă parte, Anisia plângea din cauza discomfortului de la viroză și febră.

Vineri – Au rămas amândoi acasă deoarece nu se simțeau bine.

Concluzii Săptămâna 2:

Copiii au luat prima viroză de la grădiniță, pe rând, unul după altul. Anisia acceptă să meargă la grădiniță fără frățiorul ei. David, însă, nu acceptă grădinița fără Anisia.

Weekend – Ceaiuri, siropuri, medicamente, picături de nas și alte remedii naturiste și farmaceutice.

 • Săptămâna 3:

Luni – Copiii au mers la grădiniță.

Anisia a intrat în sală, dar mai reticentă decât de obicei. Nu se grăbea deloc. Pauza parcă i-a arătat cât de bine e acasă cu mama.

David de la intrare în clădire a început să se agațe de mine. Se vedea clar că nu vrea să între. Când am dat să mergem spre grupă, a început să maraie, iar când am dat să intrăm, a băgat un plâns puternic. Cu cât mai mult am încercat să discutăm cu el, cu atât mai tare plângea.

Anisia când l-a văzut plângând așa, a venit și ea în brațe la mine și a început să plângă. Am plecat la muncă, dar eram cu ei acolo…

La prânz ne-au sunat că a făcut David febră. I-am luat acasă.

Marți, Miercuri

Anisia și David au stat acasă. David bolnăvior, o altă viroză de la grădiniță, iar Anisia să îi aline durerea.

Joi

Aveau muci și tuseau puțin, dar i-am dus la grădiniță după cum ne-au sugerat educatoarele. “Atâta timp cât copilul nu are febră, nu îi țineți acasă. Mai rău le faceți și astfel nu se vor adapta niciodată”. La 16:00 ne-au sunat să ne zică că Anisia a făcut febră 38.

Vineri – Acasă. Bolnavi cu febră, tuse, muci.

Concluziile Săptămâna 3: A început să îi afecteze răceala mai tare, mi-au lăsat impresia că organismul lor e slăbit după șirul lung de răceli și din cauza asta agățau mai repede orice viroză zbura în jur.

Weekend – Ceaiuri, siropuri, medicamente, picături de nas, nopți nedormite…

 • Săptămâna 3

Luni, Marți, Miercuri

Au mers la grădiniță.

Anisia nu a plâns, s-a bucurat că a revenit la grădiniță.

David a plâns foarte puțîn, dar s-a calmat repede. A mâncat, la prânz a adormit repede.

Amândoi tuseau puțin, aveau nasul înfundat, dar nimic grav, din cauza asta am hotărât să îi ducem la grădiniță.

Joi

Anisia a făcut febra 37 și puțîn la prânz , dar spre seară i-a trecut. Acasă, înainte de somn și noaptea nu a avut nimic.

Vineri

Copiii au mers la grădiniță, dar la prânz ne-au sunat să ne zică că Anisia a făcut 38,5.

Concluziile Săptămâna 3: Anisia e la a 3-a viroză. Vin una după alta. Le iau pe rând și cum celui de-al doilea îi trece, primul vine cu una nouă, pe care după i-o dă fratelui…

Weeekend – Anisia a făcut în continuare febră și a trebuit să mergem la doctor. Făcuse otita și ne-au dat antibiotic pentru 5 zile.

 • Săptămâna 4

Luni, Marți, Miercuri

Anisia a luat antibiotic și a tot făcut avut febra din cauza otitei. A fost foarte plângăcioasă si ireductibilă din cauza durerii.

Am stat acasă cu amândoi. Soțul a rămas și el acasă să mă ajute, fiindcă nu mai rezistam nici fizic, nici psihic.

Joi

Anisia a terminat cu cele cinci zile de antibiotic și a mers la grădiniță.

David a mers la grădiniță, deși dădea primele semne de răceală/viroză. La prânz ne-au sunat să ne zică că a făcut febră 38…

Vineri (30 Martie)

Am stat acasă cu amândoi.

Concluziile Săptămâna 4 – În continuare copii răcesc pe rând. Nu reușești să îți revii cu oboseala de la primul, începe al doilea și o iei de la capăt.

Weekend – Ceaiuri, siropuri, medicamente, picături de nas și multe altele. Nopți nedormite și copii irascibili. Mi se rupe sufletul când îi văd așa. Chiar trebuie să treacă prin asta?

Concluzii după prima Luna:

 • Anisia s-a adaptat foarte repede și s-a integrat în grupă
 • David s-a adaptat mai greu, dar îi face foarte bine că e Anisia prin preajmă. Asta l-a ajutat să se adapteze mai repede, dacă era singurel s-ar fi adaptat mult mai greu
 • 50% din lună copiii au fost bolnăviori
 • Am fost nevoiți să îi dăm Anisiei antibiotic
 • Au răcit des, pe rând, dar răcelile nu au fost grave și am scăpat relativ repede de fiecare dată (cu excepția otitei)
 • A fost o luna obositoare, cu foarte puțin somn, alergat între grădiniță, muncă, doctori și farmacii. Deși eram pregătiți moral, a fost foarte greu și am avut multe momente în care ne simțeam la limita puterilor, tot timpul am încercat să rămânem pozitivi și să credem că este doar o perioadă, iar pe viitor va fi din ce în ce mai ușor.

Care dintre voi ne-ați depășit recordul de două săptămâni de grădi (adunate) în prima lună? Cum a fost prima lună la voi? O mai țineți minte?

Poza – Iuliana Olteanu

Tinute – Elena Sigapova

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s