Stimularea lactatiei – ceaiul magnific

 

green-tea-2356770In acest articol va voi povesti despre un lucru deloc de neglijat in perioada alaptarii: hidratarea. Din punctul meu de vedere este un element cheie pentru a porni lactatia si a o mentine, mai ales in primele 6 luni dupa nastere.

In perioada sarcinii nu m-am documentat prea mult despre asta, deoarece, dupa cum am povestit si in articolul meu, Breastfeeding twins: myth or reality? Part# 1, credeam ca totul se intampla natural fara prea multe interventii. Din fericire pentru mine in maternitate din prima zi mi-au adus un ceainic mare de 1L cu ceai “pentru alaptat”.  Foarte pornita sa alaptez nu m-am opus si am baut tot fara sa comentez. A doua zi la fel, si tot asa pana m-am externat. La un moment dat, constiincioasa am terminat ceaiul repede si am mai cerut, dar mi s-a explicat ca si aici trebuie respectata o limita. Am retinut regula si am respectat-o pe toata perioada sarcinii.  Ajunsa acasa, deoarece simteam ca lactatia inca nu s-a pornit asa cum trebuie, (oboseala si noptile nedormite sunt sigura ca au avut si ele influenta sa) am inceput sa ma documentez din toate sursele posibile despre hidratare si rolul ei in procesul de alaptare.

In acest articol o sa impart cu voi ceea ce am extras din toate documentarele, cartile, articolele vazute si citite in perioada de dupa nastere si ce a fost de mare ajutor pentru mine.

  1. E foarte important sa te hidratezi in timp ce alaptezi. Ajuta la stimularea lactatiei.E de preferat sa fie ceva caldut, atunci efectul e si mai mare. Eu pe langa cana de ceai cald, mai aveam o sticluta de apa plata langa mereu si atunci cand incepeam sa alaptez beam apa (sau ceai) cu inghitituriici pe toata perioada alaptarii. M-am obisnuit atat de mult cu asta, incat in momentul in care incepeam sa alaptez, mi se facea sete instant.
  2. 1L de ceai de Chimen + Anason + Fenicul pe zi. Ceaiul se prepara: 6 lingurite chimen + 6 anason + 3 fenicul ( se mai pot adauga si 3 de marar pentru efect mai mare) la 2 litri de apa. Cand incepe sa fiarba apa se pun semintele si se mai lasa 3 minute sa fiarba; apoi se inchide aragazul si se acopera oala cu un capac. Se mai lasa un sfert de ora in oala si dupa ceaiul se strecoara printr-o sita si e gata de baut. Primele 6 luni dupa nastere am baut zilnic acest ceai. Toate ingredientele se gasesc usor in farmacii si magazine naturiste.
  3. Ceaiul de urzica. Pe langa toate proprietatile pe care le are ceaiul de urzica (proprietati diuretice, prevenirea afectiunile inimii, diabetului si a anemiei, aparitia infectiilor urinare si altele) el stimuleaza lactatia foarte bine. Mie imi placea ceaiul de urzica inca inainte sa raman insarcinata, asa car dupa ce am nascut l-am baut cu drag. Prepar ceaiul din urzica adunata si uscata de mine, dar se gaseste si in farmacii si magazine naturiste.

Acestea au fost cele trei reguli de aur respectate de mine pe toata perioada alaptarii, mai ales la inceput. Organismul mamei si asa e afectat de toate schimbarile prin care trece, iar alaptatul pe langa toate proprietatile benefice pe care le aduce corpului, il deshidrateaza destul de mult. Din cauza asta, ceaiurile, pe langa faptul ca ne stimuleaza lactatia, ne hidrateaza  organismul.

Sursa poza – Pixabay

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s